Sverigedemokraternas religionsförvirring

Religionsfriheten är en absolut rättighet

Religionsfriheten är definierad i våran grundlag som innebär frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion (2 kap. l § l stycket p l och 6 regeringsformen). Som framgår av regleringen i 2 kap. 12 § regeringsformen, saknas möjlighet att genom lag inskränka religionsfriheten, man brukar uttrycka det som att religionsfriheten är en s.k. absolut rättighet.

Det som skyddas är trosuppfattningen och den religionsutövning som inte står i strid med allmän lag. En religion och dess utövare är alltså skyddade men dock inte i alla handlingar. Utövningen får inte:

 • störa samhällets lugn,
 • skapa allmän förargelse eller
 • innefatta brottlig otillåtna beteende i religionens namn

Dessa handlingar blir straffbara (Prop 1973:90 s. 240), där grundlagsberedningen anser att detta inte kan vara en begränsning av religionsfriheten.

Brottsbalken definierar vilka handlingar som är otillåtna i samhälle. Om du utför någon av de handlingar som är definierade i brottsbalken begår du ett brott och skall därmed straffas. De generella undantag ifrån detta är samtycke eller någon av nödrätterna som står till buds.

Religionsfrihet har ingen koppling till straffrätten

Det går inte att kopplat religionsfriheten med brottsbalken. Du kan aldrig få straffrihet genom ursäkten att du inte visste att den handling du utförde var olaglig (iuris ignorantiam nocte principen). På samma sätt kan du inte ursäkta dig med att du trodde att du hade en högre rätt dvs. religionsfriheten i förhållande till straffrätten. Din handlingsfrihet är definierad och begränsad till vad brottsbalken säger och har ingenting med den absoluta rättigheten religionsfriheten att göra.

Koppla religiös grupp till brottskategori = meningslöst

Vidare hänvisar oftast Sverigedemokraterna att Imaner (muslimska präster) säger att västerländska kvinnor inte förtjänar respekt och får skylla sig själva om de blir våldtagna.  Detta är en avskyvärd uppfattning, men har ingen som helst skydd under den svenska religionsfrihetens paraply, utan faller helt och hållet på brottsbalkens sida. Därför blir det extremt meningslöst att koppla våldtäkt till en grupp och ange religion som orsak. Om nu inte syftet är att koppla en given grupp för att piska upp en missnöjesstämning – då fungerar detta utmärkt som ett billigt retoriskt knep.

Straffrihet under religionens skyddsvallar

Vidare hänvisas oftast som vanligt på felaktiga grunder bland Sverigedemokrater att t ex muslimer våldtar svenska kvinnor i religionens namn och kommer undan med detta. Självklart är detta fel eftersom våldtäkt är ett brott och har inget med religionsfrihet att göra. Detta är en myt som SD vill omsätta till en generaliserad sanning för att uppnå sitt syfte: missnöje kopplat till massinvandring.

   

Andra bloggar om: , , , , , http://intressant.se/intressant

Annonser

2 Responses to Sverigedemokraternas religionsförvirring

 1. Peter Ahlgren skriver:

  Hej igen,

  ett väldigt bra inlägg. Det du tar upp här gäller så mycket mer än religionsfrihet. Samma resonement kan föras när det gäller terrorism. Det är olagligt enligt BROTTSBALKEN att planera sprängattentat, genomföra dessa, kidnappa, planera och genomföra upplopp etc etc.

  Man kan alltså inte hänvisa till våra grunläggande frieheter om man begår brott efter brottsbalken. Det är olagligt att mörda någon, vilket än skälet är!!!!

  MVH

  Peter Ahlgren

 2. vmm skriver:

  Jag vill också påpeka att i religionensfrihetens anda är det fullt tillåtet att hävda att kvinnor ska vara underordnade män, att kvinnor ska ha vissa roller och att män ska ha andra roller. Självklart får man också i religionens namn hävda att kvinnor inte har lika stora intellektuella kapaciteter. Vi har ju religionsfrihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: