Sverigedemokraterna och kulturfundamentalism!

Ur Sverigedemokraternas principprogram:

Kulturen utgörs av den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma. Kulturen tar olika form genom tid och rum. De unika och olikartade identiteter som mänsklighetens olika folk och folkgrupper uppvisar är betingade av deras respektive kulturer. Kulturell mångfald är lika nödvändig för mänskligheten som biologisk mångfald för naturen. De skilda kulturerna är mänsklighetens gemensamma arv och bör erkännas och skyddas till allas gagn.

Kort bakgrund

I Sverigedemokraternas värld anses alla kulturer vara lika mycket värda. Ingen kultur var bättre än den andra, däremot borde olika kulturer inte blandas, eftersom detta automatiskt påstods leda till konflikter.

En person från kultur A kan helt enkelt inte leva sida vid sida med en person från kultur B.

Sverigedemokraterna, påstår att problemet är själva umgänget mellan människor med olikheter.

De påstår att det endast finns en möjlighet att leva i fred: total assimilering, alla måste bli så lika varandra som någonsin möjligt vad gäller språk, seder och tänkesätt.

Lösning = ingen massinvandring

Sverigedemokraterna hävdar därför att man bör undvika massinvandring – för invandrarnas eget bästa. Problemet finns inte hos dem som förtrycker, föraktar eller diskriminerar, utan hos de minoriteter som genom sin ”annorlundahet” provocera fram en närmast lagbunden konflikt mellan olika grupper.

Dessa tankegångar återfinns hos de flesta av Europas främlingsfientliga eller högerpopulistiska partier, från Ny demokrati i Sverige på det tidiga 1990-talet, via Frankrikes Le Pen och Österrikes Haider till dagens Sverigedemokrater.

De kräver alla att invandringen ska stoppas med motiveringar som exempelvis: ”muslimer är för olika svenskar för att kunna anpassa sig”. Samma argument går igen när politiker hotar med att ”snart måste alla skolbarn vända sig mot Mecka” (ett citat från Vivianne Franzén, ny demokratis dåvarande partiledare).

Vad är det för fel på detta då?

Jo, problemet med dessa tankegångarna är att Sverigedemokraterna ser kultur som något statiskt.

De flesta inser att exempelvis begreppet svensk kultur är föränderligt. Det som anses som svenskt idag är inte detsamma som ansågs som svenskt för 50 år sedan.

Idag finns det pizzerior i varenda liten ort, de flesta ungdomar bär jeans, de flesta ser det som självklart att sitta på utomhusserveringar och dricka ”cafe latte”, säga du till varandra och hälsa genom att ge varandra en stor kram. På universiteten finns det lika många kvinnor som män och när ett barn föds är det självklart att pappan finns med vid förlossningen.

Allt detta var helt främmande för 50 år sedan. Då bestod en typisk ”svensk” hälsning av ett fast handslag, ungdomar var klädda i hatt och kostym, kvinnornas plikt ansågs vara att ta hand om hus och barn och om en man hade krävt att få närvara vid sitt barns födelse hade han troligtvis antingen betraktats som sinnessjuk eller som en snuskgubbe.

Alla kulturer, precis som de enskilda människor som varje grupp består av, förändras. De invandrare som kommer till Sverige påverkas och förändras, på samma sätt som de som är födda i Sverige påverkas och förändras av invandringen.

Men varför tycker SD så här?

Jo, eftersom SD förnekar att kulturer befinner sig i en ständig rörelse, att kulturer påverkas, förändras och omformas. Tvärtom ser sD kultur som något statiskt och oföränderligt, som inte kan ändras över tiden. Svenskhet är det samma idag, igår och i morgon. Genom att betrakta kulturer som fastslagna och oföränderliga, närmast biologiskt betingade och dömda att hamna i konflikt med varandra, närmar sig kulturrasister och kulturfundamentalister den rasbiologiska tanken.

Därmed blir också talet om olika kulturer och kulturella skillnader som inte går att förena på många sätt en omskrivning för i grunden rasbiologiska tankegångar, med den skillnaden att begreppet ras har ersatts av begreppet kultur.

Varför tänker SD på detta sätt?

Jag förstår inte den rädsla Sverigedemokraterna har för svensk kultur skall övertas av någon annan kultur?

Av två skäl:

1) svensk kultur har stått sig i flera hundra år kommer så att förbli

2) invandrare kommer ifrån olika kulturella grupper utan någon som helst sammanstrålande tema. Det skulle vara en annan sak om bara en uteslutande viss given grupp skulle befinna sig i Sverige och försöka ta över den nuvarande kulturen, men så är inte fallet.

Men detta bottnar som vanligt i att SD inte är intresserade av att leverera lösningar utan basera hela sin politik på att piska upp missnöje och sälja falska förhoppningar.

Andra bloggar om: , , , , ,

http://intressant.se/intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: